header image
Start pagina arrow Honden informatief arrow Informatief - Chippen
Informatief - Chippen Print E-mail
Tuesday, 24 January 2006

Chippen: Het chippen of het inbrengen van een transponder is elektronische identificatie systeem voor huisdieren. Voorheen had je bij stamboomhonden of asielhonden al de tatoeage plicht. Dit werkte niet zo goed, want na verloop van jaren vervaagde de nummers in de oren en werd de tatoeage  onleesbaar en was de pijn voor niets geweest. Sinds enkele jaren heb je de chipplicht. Bij het chippen brengt men onderhuids een klein staafje in,  meestal in de hals. De chip is zo groot als een stevige rijstkorrel, die net onder de huid word ingebracht met een infuusnaald. Voordat de chip word ingebracht word met het scanapparaat (afleesapparaat) de chip gecontroleerd of deze in orde is en dat het nummer overeenstemt met hetgeen op de verpakking staat. Dit word gedaan door alle dierenartsen. Het chippen kost ongeveer 25 euro. Bij stamboomhonden word het door de raad van beheer gedaan.
 
De chip vergeleken met een rijstkorrelBij de chip hoort een registratiekaart, deze dien je in te vullen met de naam van de hond, je eigen naam en adres en telefoonnummer. Als tijdens de vermissing te hond door iemand wordt gevonden kan deze chip door vrijwel iedere dierenarts, dierenambulance en asiel de chip worden uitgelezen. Uit de gegevens opgeslagen in de Databank kan de eigenaar worden getraceerd en worden geïnformeerd. De gegevens staan dan geregistreerd bij de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren.
 
Alle asiels, dierenartsen, dierenambulances en politiebureaus beschikken over een afleesapparaat.
Bij wisselen van eigenaar dien je de hond te registreren op jouw eigen naam en adres. Dit kost ongeveer 3 euro overschrijvingskosten.

Is uw hond of kat reeds voorzien van een chip dan kunt u hier aan de hand van de chipcode controleren of, waar en hoe uw huisdier staat geregistreerd: Controleer code.

Het logo van de NDGDe NDG: De NDG (Nederlandse databank Gezelschapsdieren) is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde en de Raad van Beheer op kynologisch gebied in Nederland. Deze samenbundeling van krachten betekent onder meer dat de NDG de kosten van aanmelding voor het registratiesysteem laag kan houden. Verder betaalt u de chip en het laten inbrengen ervan. Deze kosten variëren per dierenarts. De NDG gebruikt de geregistreerde gegevens enkel voor het doel waarvoor de databank is opgericht. De persoonsregistratie (aangemeld bij de Registratiekamer in Den Haag onder nummer P 16903) wordt niet verstekt voor andere doeleinden. De registratie geldt voor de rest van het leven van uw huisdier. U ontvangt na betaling een registratiecertificaat plus mutatieformulier, waarmee u adresmutaties kunt doorgeven.

Nederlandse Databank Gezelschapsdieren
De Molen 77
3995 AW Houten
Telefoon: 0900 - 404 04 56
 
Openingstijden: Het 0900-nummer is 24 uur per dag bereikbaar.

Extra gegevens: De Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren is een algemene databank voor gechipte huisdieren.

Stapsgewijs:

 • Ga na of uw huisdier al is voorzien van een identificatiechip, aangebracht bij verkoper en/of fokker Zo ja: vraag het aanmeldingsformulier voor registratie in de databank van de NDG telefonisch aan. Indien niet: de dierenarts brengt op uw verzoek met behulp van een injectienaald een chip met het unieke identificatienummer onder de huid van uw huisdier in.
 • U ontvangt een aanmeldingsformulier waarop u uw adresgegevens en het identificatienummer invult.
 • U stuurt dit formulier naar de NDG, waar de gegevens worden verwerkt in de databank.
 • Wanneer uw huisdier via via of rechtstreeks terechtkomt bij een medewerker van een dierenartspraktijk, -ambulance, -asiel, leest die het identificatienummer via een afleesapparaat af (praktisch al deze instanties hebben zo'n apparaat in huis en gebruiken het standaard bij elk gevonden huisdier).
 • De medewerker neemt contact op met de NDG (dat kan 24 uur per dag) en geeft het identificatienummer door.
 • De NDG legt de koppeling via de databank en geeft uw naam en adres door.
 • U krijgt daarop meteen een telefoontje en kunt uw huisdier ophalen.
 • Het systeem is operationeel in Nederland en het buitenland en er vindt continue uitbreiding plaats die gaat resulteren in een koppeling naar Europetnet, de overkoepelende Europese databank.

 • Bron: http://www.databankgezelschapsdieren.nl/

   

  Laatst Aangepast ( Friday, 09 June 2006 )