header image
Start pagina arrow Honden informatief arrow Informatief - Huidtumoren
Informatief - Huidtumoren Print E-mail
Friday, 04 November 2005

Inmiddels is Wokkel twee keer geopereerd aan "bultjes" op zijn buik. De eerste keer bleken het melkklier tumortjes te zijn. De tweede keer bleek het echter om een vrij onschuldige talgklier te gaan. Toch is ieder bultje iedere keer weer flink schrikken. Dit was voor mij reden om wat informatie bij elkaar te verzamelen. Dit viel echter niet mee. Toch vond ik onderstaand artikel interessant genoeg om te plaatsen.

Huidtumoren: loopt uw hond gevaar?
Cysten, abcessen, hematomen en tumoren kunnen de huid van uw hond misvormen. Van de tumoren, die het gevolg zijn van een abnormale vermenigvuldiging van de huidcellen, moet een biopsie of een excisie worden gemaakt om de risico's voor uw vriend te kunnen bepalen.  

Het risico inschatten
Wanneer de huid van uw hond een tumor vertoont, moet meestal een biopsie worden genomen of moet een excisie worden gedaan om het weefsel onder de microscoop te kunnen bekijken. Het is namelijk van cruciaal belang dat men weet welk weefsel het is en of het goed- of kwaadaardig is zodat een eventuele behandeling kan worden gestart en het risico dat de hond loopt, kan worden ingeschat. Een goedaardige tumor wordt gekenmerkt door het feit dat hij geen uitzaaiingen veroorzaakt en de omliggende weefsels niet aantast, in tegenstelling tot de kwaadaardige tumor die uitzaaiingen veroorzaakt die andere organen aantast, zoals de lever, de longen, de klieren en het leven van uw vriend kan beëindigen.
Hoe vroeger de diagnose wordt gesteld en de behandeling wordt gestart, hoe groter de kansen op genezing zijn.

Goedaardige tumoren:
Een voorbeeld van een goedaardige tumor is het papilloom, dat vaak een virale oorzaak heeft. Bij jonge honden gaan deze tumoren meestal spontaan weg en is er geen behandeling nodig.
Hetzelfde geldt voor het histiocytoom: dit is een goedaardig knobbeltje op de kop of de poten van jonge honden.
Een lipoom is dan weer een opeenstapeling van vetweefsel, dat vaak voorkomt bij oudere obese teefjes. Om het risico van recidief te beperken moet een dieet worden gestart.
Een basalioom is een tumor van de cellen aan de basis van de opperhuid, die vooral op de kop of de rug van poedels of cockerspaniëls voorkomt.

Al deze goedaardige tumoren kunnen heelkundig worden verwijderd als ze groeien of de hond hinderen.

Kwaadaardige tumoren:
Het epiteliotrope lymfoom is een tumor die wordt veroorzaakt door een abnormale toename van witte bloedcellen in de huid. Hij uit zich in de vorm van roodheid, die jeuk veroorzaakt en progressief evolueert naar plaques en huidletsels. Het dier sterft aan metastasen.
Het epidermoïde carcinoom verschijnt op de romp en de poten en is het gevolg van lange blootstelling aan de zon. Er zijn zelden uitzaaiingen, behalve als hij voorkomt op de voetjes van de hond, zoals meestal het geval is bij zwarte poedels. Hoewel een heelkundige verwijdering in de meeste gevallen volstaat, moet men echter een amputatie van teentjes of zelfs het gehele lid overwegen als de tumor op de tenen zit.

Naast een heelkundige verwijdering kunnen al deze kwaadaardige tumoren, die meestal bij oudere honden voorkomen, behandeld worden met chemotherapie of radiotherapie.

Goedaardige of kwaadaardige tumoren:
Een mastocytoom is een tumor die vaak voorkomt bij oude boxers, labradors en terriërs. Deze tumor uit zich meestal in de vorm van een of meerdere knobbels. Spijsverteringsstoornissen, zenuwproblemen of bloedarmoede kunnen bijverschijnselen zijn. Bepaalde mastocytomen zijn goedaardig, maar andere veroorzaken uitzaaiingen en leiden binnen enkele weken of maanden tot de dood van het dier.
Ten slotte zijn de kliertjes rond de anus een plaats waar tumoren, circumanalomen genaamd, zich kunnen ontwikkelen. Het verschijnen van deze knobbeltjes wordt in de hand gewerkt door androgenen en komen meestal bij reuen voor. Deze tumoren worden kleiner of verdwijnen zelfs als de hond wordt gecastreerd.