header image
Start pagina arrow Baarlo arrow Kastelen in Baarlo
Kastelen in Baarlo Print E-mail

Kasteel d'Erp:
Alternatieve namen: De Borcht, Van Erp-Holt, Holt te Erp.
Adres: Baron van Erplaan 1, 5991 BM Baarlo

Reeds rond 1200 was er een burcht op de plaats van het huidige kasteel dat in de 17de eeuw werd gebouwd. De burcht (de Borcht) werd bewoond door Gerard van Baerle. Omstreeks 1400 werd hier het eerste kasteel gebouwd. Een bewogen geschiedenis volgde met onder andere belegeringen door Willem van Oranje en zijn zoon Frederik Hendrik. In 1974 werd het kasteel dat toen eigendom was van de Gemeente Maasbree volledig gerestaureerd. Momenteel is het prive-bezit en niet opengesteld voor bezoekers.

Kasteel de Berckt:
Alternatieve namen: De Berkt
Adres: De Berckt 1, 5991 PD Baarlo

Gelegen aan de oude Romeinse heerweg tussen Kessel en Venlo stamt kasteel de Berckt uit het midden van de 13de eeuw. In 1279 wordt Godefridus van Eyll genoemd als eigenaar van kasteel de Berckt. De familie van Eyll was de rijkste familie van Baarlo tot eind 16de eeuw. Het oude kasteel werd in 1830 gesloopt en in een Italianiserende stijl herbouwd. Van het vroegere voorhof is nog een bakstenen vleugel uit het eerste kwart van de 18de eeuw over. Aan het begin van de 20ste eeuw werd het een klooster. In 1994 kocht Arcenaar Nagels het kasteel en vestigde er een groepsaccomodatie.

Kasteel de Raay:
Alternatieve namen: Ingen Raaij
Adres: Napoleonsbaan Zuid 26, 5991 ND Baarlo

De oorspronkelijke bebouwing van kasteel de Raay stamt uit midden 13de eeuw. In 1236 wordt een zekere Tilman van Rade als bewoner genoemd. In latere jaren woonden diverse adelijke families op kasteel de Raay. Het uiterlijk van het kasteel aan de Napoleonsbaan Zuid veranderde en heeft niet meer het voorkomen van een kasteel. Vanaf 1937 was er een klooster gevestigd. Na een ingrijpende verbouwing/renovatie is er momenteel het International Art Center gevestigd en doet het kasteel dienst als Hotel Restaurant annex Art Center.

Kasteel Scheres:
Alternatieve namen: d'Olne
Adres: Napoleonsbaan Zuid 12 / 12a, 5991 NC Baarlo

In 1860 werd kasteel Scheres gebouwd voor de baron d'Olne. Vanaf 1930 woonde bonvivant Baron Max de Weichs de Wenne op het kasteel, maar na de oorlog moest hij het kasteel verkopen aan huisarts Scheijmans. Het kasteel wordt sinds 1962 bewoond door de Amerikaanse kunstenaar Shinkichi Tajiri en is niet open voor bezichtiging.

Kasteel Roffaert:
Alternatieve namen: Roffart, Roffaerts, Oyen, In ghen Oe
Adres: De Roffart 5, 5991 PS Baarlo

Begin 14de eeuw werd Huize Roffaert gebouwd. Er zou ooit een torentje zijn geweest, maar vooralsnog zijn er geen bewijzen. De eerste bewoner was Floerken van Kessel. Momenteel wordt het bewoond door Giel Keulen en het kasteel is niet opengesteld voor bezichtiging.

 

Laatst Aangepast ( Wednesday, 31 October 2007 )